Amerikkalaiseen fudgeen tutustuin - yllätys, yllätys - Yhdysvalloissa, Michiganissa. Siellä on paljon konditorioita/suklaapuoteja, joissa valmistetaan monenlaisia eri fudgeja ja olen hyvin katkera siitä, että Suomesta kyseistä herkkua ei saa. Tässä on kuitenkin ohje sellaiseen fudgeen, jota isäntäperheeni äiti, Debbie valmisti minulle matkaevääksi, kun lähdin pois USA:sta. Tämä ei ole ehkä fudgea aidoimmillaan, mutta toimii hyvänä korvikkeena ja sammuttaa varmasti makeannälän. Tästä ohjeesta saa melko suuren määrän.

1610280.jpg

Fudge

Tarvitset:
n 10 dl sokeria hienoa tai erikoishienoa sokeria
1 purkki maitotiivistettä (kondensoitu maito, yksi purkki tarkoittaa normaalin hernekeittopurkin kokoista purkkia, itse korvasin puuttuvan määrän tavallisella maidolla)
n. 50 g voita
n. neljä palaa tummaa suklaata
1 purkki (200 g) Marshmallow Fluffia eli vaahtokarkkilevitettä (tätä on aika vaikea ellei mahdoton löytää Suomesta; itse sattumalta törmäsin kyseiseen mössöön Jumbon Citymarketissa, jossa oli jonkinlaisena kausituotteena myynnissä...)
350 g tummaa suklaata
pähkinää tai rusinoita tai keksin muruja jne maun mukaan

  • Mittaa sokeri, maitotiiviste, voi ja muutama pala tummaa suklaata kattilaan (mielellään teflon)
  • Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen
  • Keitä seosta 5-7 minuuttia koko ajan sekoittaen
  • Sammuta levy ja lisää tumma suklaa, vaahtokarkkilevite ja pähkinät (käytin saksanpähkinöitä)
  • Levitä seos jäähtymään voideltuun astiaan (käytin suorakaiteen muotoista metallivuokaa, joka oli n 25cm x 35 cm)
  • Paloittele, kun fudge on jäähtynyt jonkin verran.
  • Fudgen voi pakastaa, mutta jääkaappia sille ei jostain syystä suositella.
Silloin kun minulla ei ollut varsinaista Marshmallow Fluffia eikä maitotiivistettä, kokeilin tehdä tätä tavallisella maidolla ja vaahtokarkeilla. Tulos oli hiukan erilainen, mutta vaahtokarkkejakin saattoi olla liian vähän. Kokeilen tulevaisuudessa tavallisemmilla aineksilla uudestaan ja laitan sitten ohjeen tänne :)
Mikäli joku löytää puodin, jossa myydään Marshmallow Fluffia, niin olisin hyvin kiitollinen, jos hän siitä minulle kertoisi.

-j